Geschiedenis

Op 15 februari 1865 werd in Appingedam IJsclub Fivelgo opgericht en is daarmee één van de oudste ijsclubs in de provincie Groningen.

De vereniging was aanvankelijk gehuisvest op een terrein aan de Dijkhuizenweg te Appingedam, maar moest daar uiteindelijk verdwijnen om plaats te maken voor woningbouw en verhuisde daardoor naar een lokatie aan de Opwierderweg achter het Sportcentrum "Eelwerd". De vereniging heeft hier de beschikking over een terrein van 2,5 hectare dat in de herfst onder water wordt gezet. Ook beschikken we over een ruime kantine, waarvan tijdens een periode van voldoende ijs door de schaatsers veelvuldig gebruik wordt gemaakt.

Individuele leden kent de IJsclub niet, maar men is als gezin voor een gering bedrag per jaar lid van de vereniging en kan daardoor met het hele gezin onbeperkt gebruik maken van de ijsbaan.

In het verleden werden allerhande wedstrijden georganiseerd, waar mensen met bekende namen aan deelnamen zoals: Jan Pesman, Gerard Maarse, Kees Broekman, Egbert v.d. Oever, Martha de Vries – Wieringa e.v.a. Momenteel wordt er alleen nog recreatief geschaatst en zo nu en dan wordt er een wedstrijdje voor jeugdleden georganiseerd.

Voorzitter: J. Bolt
Penningmeester: S. Sijtsma